Doula traject

Doula traject

Je denkt dat je wel een doula wilt tijdens de bevalling. Maar wat houdt zo´n doula traject nou precies in?

Kennismaking

Het is belangrijk dat jij je goed en op je gemak voelt en dat je me vertouwt. Daarom leren we elkaar eerst kennen in je zwangerschap.
Dat begint bij een kenismakingsgesprek samen met jou en je partner. Zo kunnen we zien of we bij elkaar passen en er een klik is. Een beetje als daten dus!
Dit gesprek is geheel vrijblijvend. 
Als beide partijen de begeleiding zien zitten, teken je een overeenkomst en starten we het doula-traject.

Afspraken tijdens zwangerschap

We spreken in ieder geval 2 keer af tijdens je zwangerschap. Je partner is hier ook bij. Deze afspraken dienen om elkaar nog beter te leren kennen en een band op te bouwen. Ook zijn deze gesprekken er om je voor te bereiden op de bevalling. Ik stel vragen, geef praktische informatie en neem met jullie de geboortewensen door. Het draait allemaal om vertrouwen krijgen. In mij, maar vooral in jezelf. Je kunt dit!
Het is mijn doel om zo goed mogelijk te weten te komen waar jullie wensen en behoeften liggen en hoe ik er het beste voor jullie kan zijn.

op wacht staan

Vanaf 37 a 38 weken zwangerschap sta ik op wacht. Dat betekent dat ik 24/7 bereikbaar ben voor cliënten.
Want de bevalling kan elk moment beginnen.

𝗪𝗮𝘁 𝗯𝗲𝘁𝗲𝗸𝗲𝗻𝘁 𝗱𝗮𝘁 𝗽𝗿𝗲𝗰𝗶𝗲𝘀 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗺𝗶𝗷?
– ik heb mijn telefoon altijd bij me met het geluid aan. ‘S nachts ligt hij zelfs naast mijn hoofd of onder mijn kussen, zodat ik zeker weet dat ik m hoor.
– Ik plan niets groots en maak geen vaste afspraken tussen 38 – 42 weken. zwangerschap. Totdat de cliënt bevallen is. (Het kan dus zijn dat ik mijn leven 4 weken on hold moet zetten.)
– Ik blijf in de buurt en zorg dat ik in die 4 weken altijd een opvangmogelijkheid heb voor mijn kinderen, zodat ik snel weg kan.

𝗠𝗮𝗮𝗿 𝘄𝗮𝘁 𝗯𝗲𝘁𝗲𝗸𝗲𝗻𝘁 𝗵𝗲𝘁 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗷𝗼𝘂?
– Ik stuur je tijdens die wachtperiode (die enooooorm lang kan voelen ook voor jou, want wanneer komt die nouuuu) regelmatig lieve en grappig berichtjes. We kunnen bellen wanneer jij wil. Gewoon om de spirits hoog te houden.
– Op welk moment ik ook word opgeroepen, ik pep mezelf op zodat jij mij op mijn allerbest krijgt. Met mijn mooiste energie <3

De bevalling

En dan begint het. Je krijgt weeën, je verliest vruchtwater of je wordt ingeleid. Hoe het ook gebeurt: Je gaat bevallen!

Ik ben bij je vanaf het moment dat jij me nodig hebt en ondersteun jullie de hele bevalling. Ik ga pas weg als de kleine er is en jullie gesettled zijn. Vaak betekent dit ongeveer 2 uur na de geboorte.
Het is belangrijk dat jij voelt dat dit jouw bevalling is. JIJ hebt de regie. JIJ bepaalt.
Ik maak daarom geen keuzes voor jou. 
Wel zorg ik dat alles goed overlegd wordt en jij de juiste informatie hebt om beslissingen te kunnen maken.
Ik bewaak het geboorteplan om te zorgen dat we zo dicht mogelijk bij jullie wensen blijven.
Ook zorg ik voor je partner. Ik kan hem/haar aansturen als hij niet goed weet wat hij moet doen. Ik let erop dat je partner ook pauze neemt of af en toe wat eet. Energie op peil houden is erg belangrijk!

En dan

Jullie kleintje is er. Nu volgt een periode van rust, maar ook wennen. Zo’n eerste kraamweek is toch ook een achtbaan. Als jullie er behoefte aan hebben kom ik heel graag op kraambezoek. 

Na een paar weken spreken we nog eens af om het traject af te sluiten. We kijken terug naar jullie ervaring en jullie mogen mij feedback geven.
Ook overhandig ik een presentje in de vorm van een persoonlijk geboorteverhaal. Hoe leuk is dat?!

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met me op via het contactformulier of bel me.