Vorige week kreeg Nederland het bericht dat er iets zal gaan veranderen in de geboortezorg. Vanaf volgend jaar zullen de vitamine-k druppels bij newborns vervangen worden door een injectie. Dat zorgde voor de nodige ophef. Goed om te weten dat jullie ook hierin keuzes hebben!
En om een goede beslissing te maken die bij jullie past, hier wat informatie:

Waarom vitamine-k?
Deze vitamine zorgt voor een goede stolling van het bloed.

Is dit nodig?
In de meeste gevallen niet gelukkig. 10 – 20 op 100.000 baby’s hebben vitamine-k deficiëntie. Maar wanneer de baby bijvoorbeeld een leverziekte heeft, kan dit wel voor (ernstige) bloedingen zorgen. Soms komt zo’n ziekte pas later aan het licht. Daarom wordt er door de zorgverleners preventief vitamine-k toegediend na de geboorte van je baby.

Geldt dit voor alle baby’s? Nee. Baby’s die kunstvoeding krijgen, hebben geen extra vitamine-k nodig. Dit is al toegevoegd aan de voeding. Ben je van plan borstvoeding te geven? Dan wordt hier wel voor gekozen, want hoewel borstvoeding vol zit met hele belangrijke voedingstoffen en antistoffen van mama, er zit te weinig vitamine-k in om zo’n preventieve toediening te vervangen.

Krijgt mijn baby volgend jaar dan sowieso een prik?
Alleen als jij hier voor kiest! Zet duidelijk in je geboorteplan of je je baby vitamine-k wil laten toedienen en of je liever druppels of prik wil. Zo is de verloskundige, doula of gynaecoloog al door de bevalling op de hoogte van je wens. Dat scheelt weer.

Maar wat is dan de beste keuze?
Dat bepaalt ieder voor zich. Zoals ik al zei: Het is preventief. Dus de eerste keuze is: vind je het een fijn idee of niet dat je kindje vitamine-k krijgt? Dan over de prik: er gaat hier voor gekozen worden volgend jaar, omdat de druppels olie bevatten. En juist olie wordt minder goed opgenomen als er sprake is van een leverziekte. Druppels blijven toch een mogelijkheid. De dosis gaat dan wel verhoogd worden ten aanzien van nu, namelijk 3x 2 mg. Toe te dienen direct na de geboorte, na 4-6 dagen en na 4-6 weken.

Bedenk je: Het is JOUW beslissing!