13 wekenecho?
Sinds 1 September is het mogelijk om een 13 wekenecho te laten doen.
Jullie hebben vragen, ik heb antwoorden:
Waarom deze echo?
Vroeger was er de combinatietest. Onderdeel hiervan was een echo en soms werden hier al afwijkingen gezien bij het kindje. Met de komst van de NIPT is de echo weggevallen en worden afwijkingen dus pas waargenomen bij de 20 wekenecho. Dat is vrij laat in de zwangerschap.
Vervangt de 13 wekenecho andere echo’s?
Nee. Dit omdat er bij deze echo nog niet zoveel te zien is als bij een 20 wekenecho.
Waarom zou je er dan voor kiezen?
Grove afwijkingen kunnen er wel mee opgespoord worden. Denk bijvoorbeeld aan een open ruggetje, open schedeltje of hartafwijkingen. Ook afwijkingen aan armen en benen kunnen worden gezien.
Wat zijn de voor- en nadelen?
Soms moet er een hartverscheurende moeilijke keuze gemaakt worden. Een eventuele zwangerschapsafbreking is altijd heel erg heftig, maar met 13 of 14 weken gaat het wezenlijk anders dan met 20+ weken.
Nadeel is dat het soms niet zo goed te zien is. Het kindje is ook nog maar zo groot als een appel. Als de baby niet lekker meewerkt, of omdat je een hoog BMI hebt. Dan kan de echo nog vaginaal geprobeerd worden. Maar als ook dat niet goed lukt, wordt het onderzoek als incompleet beschouwd en moet je wachten tot de 20 wekenecho. Dit kan onrust en onzekerheid veroorzaken en is niet fijn.
Om deze echo te krijgen moet je meedoen aan onderzoek en geef je, anoniem weliswaar, toestemming voor het gebruik van jouw gegevens. Ook dit is een afweging.
Brengt de echo risico’s met zich mee?
Uit wetenschappelijk onderzoek is niet naar voren gekomen dat echo’s schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Echoapparaten beschikken daarbij over veiligheidsmarges. De langere termijn gevolgen van echo’s weten we nog niet.
Wat je ook beslist, jouw keuze is altijd goed!